Yad Vashem is het epicentrum voor onderzoekers, historici, filmmakers en anderen die zich verdiepen in de Joodse geschiedenis, Holocaust of WOII. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft een eerste set historisch Joods filmmateriaal online beschikbaar gesteld op Open Beelden naar aanleiding van onderzoek door Yad Vashem.
Jad Wasjem (= gedenkteken), vaak geschreven als Yad Vashem, is de officiële staatsinstelling van Israël voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van Joden. Yad Vashem is een non-profit organisatie gevestigd in Jeruzalem.
Onderzoek Joods filmmateriaal
Onderzoeker en historicus Astrid Sy deed de afgelopen 3 jaar research voor Yad Vashem naar Joods filmmateriaal. De focus in haar grootschalige onderzoek ligt op het verzamelen van filmmateriaal van en over de Joodse bevolking in Nederland rondom WOII. Ze deed onder meer onderzoek bij het Anne Frank Huis en ze onderzocht de audiovisuele collectie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
Elke film wordt bij Yad Vashem onderzocht en geanalyseerd: naar verwachting zullen er nieuwe ontdekkingen en verbanden worden gevonden. De uitkomsten van het onderzoek gaat Yad Vashem bundelen door het aanleggen van een online database, een open ‘beeldbank’ die voor iedereen vrij toegankelijk is.
OAI-PMH
Alle via Open Beelden gepubliceerde media items en de bijbehorende beschrijvingen (metadata) zijn toegankelijk via een Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting (OAI-PMH).
Hierdoor worden derden – in dit geval Yad Vashem – in staat gesteld om de binnen Open Beelden opgeslagen metadata en mediabestanden op een gestructureerde manier op te vragen. OAI-PMH is een krachtige tool om data en metadata te delen tussen instellingen en platformen.
Wil je ook materiaal van Open Beelden eenvoudig hergebruiken binnen je eigen webomgeving? Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor de lijst films die we tot nu toe beschikbaar hebben gesteld voor dit doeleinde en bekijk hieronder enkele voorbeelden daaruit:
Opening nieuwe synagoge (1925)
Officiele opening van het werkdorp van de stichting De Joodse Invalide (1934)
Westerbork Acte 1 (1944)
Palestijnse soldaten leren vissen (1945)