Met de video ‘School voor dierentemmers’ is de 3000ste video op Open Beelden een feit! Deze 3000 video’s komen niet alleen uit de Polygooncollectie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Sinds de lancering in 2009 zijn er ook verschillende andere collecties op Open Beelden beschikbaar gemaakt voor hergebruik. Sommige van deze collecties hebben een eigen portal binnen Open Beelden. Een aantal daarvan zullen we hieronder uitlichten.
School voor dierentemmers, door Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder), is gelicenseerd onder Creative Commons – Naamsvermelding-Gelijk delen.
Zo is er een portal met Nederlandse dans- en theatervoorstellingen. Deze portal wordt beheerd door de opleiding Theaterwetenschap van de Universiteit van Amsterdam en bevat een selectie van registraties van theater- en dansvoorstellingen van 1990 tot 2010. In de portal zijn bijvoorbeeld fragmenten uit de theatervoorstelling ‘Liefhebber’ van Toneelgroep Amsterdam uit 1992 te vinden.
Liefhebber 01/10, door Toneelgroep Amsterdam, Gerardjan Rijnders (regie) / Erik Lint (video), is gelicenseerd onder Creative Commons – Naamsvermelding-Niet-commercieel-Gelijk delen.
EUscreen gebruikt Open Beelden om een gevarieerde selectie video’s uit de Europese televisiegeschiedenis beschikbaar te maken. Denk aan een item over TV Teddy Bear, een programma dat werd uitgezonden tussen 1963 en 1982 op de Hongaarse televisie. In het programma beleefde een teddybeer dagelijks allerlei avonturen.
The first TV Teddy Bear on the screen , door Magyar Televízió 1, is gelicenseerd onder Creative Commons – Naamsvermelding-Niet-commercieel-Gelijk delen.
Ook een uitzending van de Belgische schooltelevisie over het 150-jarig bestaan van België maakt onderdeel uit van de portal.
150 jaar België, door VRT, is gelicenseerd onder Creative Commons – Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken.
De collectie met natuurbeelden van Stichting Natuurbeelden heeft ook een eigen portal op Open Beelden. Daarin zijn mooie opnames uit de natuur te vinden, zoals beelden van een velduil op Texel.
Velduil op paal, door Enting Films (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder), is gelicenseerd onder Creative Commons – Naamsvermelding-Gelijk delen.
Ook interessant is een video van een lynx die in een Duits bos met een konijn in zijn bek rondzwerft.
Lynx met konijn in bek, door Enting Films (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder), is gelicenseerd onder Creative Commons – Naamsvermelding-Gelijk delen.
Imagine IC stelt op Open Beelden video’s beschikbaar met verhalen over het dagelijks leven in de samenleving van nu. In de portal is bijvoorbeeld een serie video’s te vinden over mensen met verschillende opvattingen over het leven. Bijvoorbeeld moslim Dennis, een Nederlandse jongen die vrij is opgevoed door een ‘darwinistische’ vader en Nederlands-hervormde moeder. Hij legt uit waarom de islam volgens hem antwoord kan geven op fundamentele levensvragen.
Mijn God 8: Dennis, door Kostana Banovic/Imagine IC , is gelicenseerd onder Creative Commons – Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken.
Het inmiddels wegbezuinigde Nederlands Instituut voor Mediakunst heeft ook video’s bijgedragen aan Open Beelden. Deze portal bevat opnames van verschillende mediakunstwerken, zoals van de installatie ‘Disco for N/one’ van Mark Bain uit 2001.
Mark Bain: Disco for N/One, door Netherlands Media Art Institute / Mark Bain, is gelicenseerd onder Creative Commons – Naamsvermelding-Gelijk delen.
In de toekomst zullen we het aantal portals en collecties verder gaan uitbreiden. Daarnaast wordt de collectie video’s uit het archief van Beeld en Geluid ook steeds groter, binnenkort wordt de 2500ste video toegevoegd. Uiteraard zullen dan een aantal mooie video’s uit de collectie van Beeld en Geluid worden uitgelicht!