Deze blogpost is geüpdatet op 18 januari 2013
Tot 31 december 2012 konden creatieve ontwikkelaars meedoen aan de Open Cultuur Data competitie. Ze werden uitgedaagd om gebruik te maken van open cultuur databronnen van verschillende musea, archieven en andere culturele instellingen en hier vervolgens een innovatieve toepassing mee te ontwikkelen. De Beeld en Geluid dataset van Open Beelden was een van de databronnen waar de ontwikkelaars gebruik van konden maken. Deze set bevat onder andere vele Polygoonjournaals uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
Van de 27 inzendingen waren er enkele apps die gebruik maakten van de Open Beelden dataset. De ingezonden apps geven een overzicht van de verschillende mogelijkheden die er zijn om de Open Beelden dataset te gebruiken voor het ontwikkelen van applicaties:
Bites
Projectmanager: Stijn van Vilsteren; Interaction Designer: Tom Toepol; Visual Designer: Jente Insing; Developer: Robbert van der Steenhoven
Bites is een iOS applicatie waarbij de gebruiker zelf een soundbite kan creëren met voorgeselecteerde (Polygoon)video’s van Open Beelden. Voor de eerste versie van de applicatie zijn videofragmenten geselecteerd rond de thema’s muziek en sport.
Tom’s Tijdmachine
Team Breadmonkey: – Geert Beskers (Frontend developer) – Joris Bijsterveld (Frontend developer/visual designer) – Luc Waardenburg (Visual designer) – Bram Blom (Interaction designer) – Jeffrey Beckers (Projectmanager/contentmanager)
Tom’s Tijdmachine is een spel bedoeld voor leerlingen uit groep 7 en 8. In het spel krijgt de speler een (historische) video te zien van Open Beelden. Vervolgens moet hij met het karakter Tom een level spelen om zoveel mogelijk punten te scoren. Die punten krijgt hij door zoveel mogelijk muntjes te verzamelen. Daarnaast kan hij punten verdienen door vragen over het filmpje te beantwoorden. Speciale hintmuntjes die hij in het level heeft verzameld kunnen daarbij helpen.
Tijdbalk.nl
Arjan den Boer
In de tijdbalk.nl applicatie kan de gebruiker zelf een tijdbalk van foto’s en video’s uit open cultuur databronnen samenstellen rond een bepaald thema. Daarnaast kan de gebruiker ook zelf foto’s aan de tijdlijn toevoegen via Flickr en de gemaakte tijdbalk delen met anderen. De Beeld en Geluidset van Open Beelden is een van de databronnen die gebruikt kan worden voor de tijdbalk.
OpenDataNederland.org
Bas van Dijk en Marthijn van den Heuvel
Deze toepassing bestaat uit een website met een database waarin alle open datasets van Nederland samenkomen. Door middel van een zoekmachine kan op verschillende manieren in de database gezocht worden naar beschikbare datasets. Open Beelden is een van de sets die is opgenomen in de database.
Op 16 januari is de prijsuitreiking van de Open Cultuur Data competitie en dan zal bekend worden of één van deze toepassingen of één van de vele andere mooie inzendingen in de prijzen valt!
UPDATE: Tijdbalk.nl heeft tijdens de Open Cultuur Data competitie de Nationaal Archief-prijs gewonnen. Martin Berendse, directeur van het Nationaal Archief, overhandigde een cheque van 2500 euro aan ontwikkelaar Arjan den Boer. Volgens de jury liet Tijdbalk.nl “een mooie combinatie van meerdere datasets” zien. Verder was de jury onder de indruk van de “professionele uitstraling” en de bruikbaarheid van de app: “Als product zou deze app probleemloos geïmplementeerd kunnen worden op verschillende websites.”
Eén reactie op “Open Beelden data gebruikt voor creatieve toepassingen”
Reacties zijn gesloten.