Open Archief

Hergebruik van digitale collecties van musea en archieven levert nieuwe verhalen op in verrassende, vernieuwende vormen. Toch vinden makers en archieven elkaar soms nog slecht. Met het project Open Archief werken Het Nieuwe Instituut en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid samen om creatief hergebruik van digitale erfgoedcollecties te stimuleren.

Het Nieuwe Instituut beheert één van de grootste architectuurarchieven ter wereld en de collectie van Beeld en Geluid bevat meer dan 1 miljoen uur aan historisch audiovisueel materiaal. Een groeiend deel van deze collecties wordt beschikbaar gesteld onder open licenties en is beschikbaar voor creatief hergebruik door derden. Zo kunnen nieuwe ideeën ontstaan en nieuwe verhalen worden verteld. Met Open Archief willen de instituten een nieuwe generatie makers kennis laten maken met de mogelijkheden van digitale erfgoedcollecties. Beeld en Geluid en Het Nieuwe Instituut maken zich hard voor het belang van hergebruik van erfgoed en nodigen makers uit om met de ‘open collecties’ die online beschikbaar zijn nieuwe werken te maken.

Werkperiode
Het Nieuwe Instituut en Beeld en Geluid nodigen makers uit om nieuw werk te maken met gebruik van archiefstukken uit hun digitale collecties. Aan de hand van een Open Call zijn drie makers geselecteerd die hun ideeën zullen uitwerken tot drie nieuwe, autonome mediawerken die vanaf 31 oktober in Het Nieuwe Instituut te zien zullen zijn. In april zijn Kunstenaar Guy Königstein, filmmaker Donna Verheijden en kunstenaar/designer Oana Clitan geselecteerd voor de werkperiode. Volg hun proces via de projectwebsite www.openarchief.nl.

Zelf aan de slag!
Met de ‘open collecties’ kan je ook zelf nieuw werk maken. We zijn erg benieuwd wat voor moois jij wil maken met dit beschikbare erfgoed. Een deel van de collectie van Beeld en Geluid vind je hier op Open Beelden. Om de open collectie van Het Nieuwe Instituut te gebruiken vind je hier meer informatie.

Vragen over Open Archief of wil je ons laten zien wat jij met de open collecties gemaakt heb? Dan kan je ons altijd mailen via openarchief@beeldengeluid.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *