Scheepswerf herleeft in Docs on the Spot

Van 16 juni t/m 15 juli zullen er elke zaterdag en zondag op de NDSM-werf Amsterdam Noord unieke beelden van de oude scheepsbouwwerf te bezichtigen zijn. De tentoonstelling NDSM-herleeft laat zien waarom de NDSM-werf in Amsterdam zo uniek is en wat de verhalen zijn van deze vroegere scheepsbouw werkmaatschappij. De huidige NDSM-werf is een van de grootste broedplaatsen van Nederland, een hotspot met veel creatieve en (culturele) ondernemers en evenementen.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling wordt de app Docs On The Spot opnieuw beschikbaar gesteld. De app laat je de documentaire Haven: Omzwervingen in de Nacht (Marjoleine Boonstra, 2004) op locatie ervaren op je mobiel. Laat je meevoeren in een tocht langs de verhalen van de personen die de NDSM-werf mee hebben gevormd tot wat het vandaag de dag is. Herleef de haven van weleer, de donkere leefwerelden en dromen van oud-bewoners en dokwerkers. De fragmenten uit de documentaire worden verrijkt met aanvullend beeldmateriaal van het Stadsarchief Amsterdam en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De materialen van Beeld en Geluid zijn beschikbaar gesteld via het platform Open Beelden. Download de app bij aankomst van de pont op www.docsonthespot.tv.

De tentoonstelling laat de geschiedenis zien van de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij in de jaren 20, 60 tot het einde in 1984 met veel foto’s, filmbeelden, werktekeningen en materialen en verhalen van arbeiders. De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking met de Reinwardt Akademie en de projectgroep NDSM herleeft van Stichting NDSM-werf. Studenten zijn zolders opgegaan en archieven en (private) collecties ingedoken. Het resultaat is een unieke selectie van beelden en materialen gepresenteerd in een rauwe en spannende setting in een loods op de NDSM-werf.

Meer informatie
Over de app: Docs On The Spot werd gecreëerd in het kader van het project Culture Vortex, een samenwerking tussen het Institute of Network Cultures, MediaLAB Amsterdam, IDFA, Beeld en Geluid, Open Beelden en het Stadarschief Amsterdam.

Over de tentoonstelling:
– Data: zaterdag 16 juni t/m zondag 15 juli 2012
– Locatie: Van Riemsdijkweg nr 51, Amsterdam Noord (naast de NDSM veerpont)
– Openingstijden: op zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur GRATIS entree
– Meer informatie: www.ndsm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *