Beeld en Geluid wiki: Collectiekennis als open content

De Beeld en Geluid wiki maakt kennis over de collectie van Beeld en Geluid beschikbaar. Centraal staan films, radioprogramma’s en televisieproducties die in het kader van Beelden voor de Toekomst gedigitaliseerd worden. Op de wiki staan biografieën van personen, een overzicht van hun oeuvre en een beschrijving van programma’s waarin zij te gast of onderwerp van gesprek waren.

Alle informatie op de Beeld en Geluid wiki is – net zoals het toekomstige materiaal op Open Beelden – beschikbaar onder een open content Creative Commons licentie. Het gaat hierbij specifiek om de Naamsvermelding-Gelijk delen variant van Creative Commons. Dankzij deze licentie kan de informatie op de wiki door iedereen worden gekopieerd, veranderd, verspreid en vertoond, onder de enkele voorwaarde dat de naam van de auteur wordt vermeld en dat nieuwe werken onder dezelfde licentie worden aangeboden. Op de wiki zijn ook de uitgebreide voorwaarden te vinden. Voor dit project is bewust voor een licentie met zo weinig mogelijk restricties gekozen, om een zo groot mogelijke publieksparticipatie te stimuleren. Ook maakt deze licentie het mogelijk om aansluiting te vinden bij een groot aantal andere projecten, zoals bijvoorbeeld Wikipedia. Hoewel Open Beelden om creatief hergebruik van het daadwerkelijke archiefmateriaal draait en de wiki zorgt voor contextualisering van collectiekennis, zijn de voordelen van de de Naamsvermelding-Gelijk delen variant van Creative Commons ook voor Open Beelden het overwegen waard.

Gelijk aan hoe Open Beelden zal zijn, is de Beeld en Geluid wiki gebaseerd op open source software. Het gaat hierbij specifiek om de MediaWiki wikisoftware, waar Wikipedia bijvoorbeeld ook op draait. De vrij beschikbare broncode van deze software bespaart in eerste instantie de moeite om het wiel compleet opnieuw uit te hoeven vinden, terwijl het tegelijkertijd relatief simpel is om eventueel gewenste aanpassingen te doen. Daarnaast maakt de beschikbaarheid van de broncode – en hopelijk tevens goede documentatie van de werking van de software – ervoor dat derden in staat worden gesteld om te werken aan verbeteringen van en aanvullingen op de software.

Het recentelijk afgeronde stageproject OpenPedia is een mooi voorbeeld van de toegevoegde waarde die een open source benadering voor dergelijke diensten kan leveren. Studenten van de opleiding Technische Informatica aan de Hogeschool INHolland bouwden in het kader van een minor rond open source een zoekmachine, waarin voor een enkele zoekvraag resultaten vanuit drie verschillende bronnen – de Beeld en Geluid wiki, filmmateriaal van Beeld en Geluid op SURFmedia en YouTube – worden weergegeven. Een geïnteresseerde bezoeker vindt over de door hem ingetikte persoon, plaatst, etc. niet alleen een beschrijving in de wiki, maar ook filmmateriaal van twee verschillende bronnen. Hierdoor komen deze verschillende bronnen samen in een betekenisvolle context. In theorie kan deze applicatie bovendien met ontelbaar extra bronnen aangevuld worden.

De studenten maakten de zoekmachine enkel met behulp van open source software en de open standaarden waarmee de verschillende bronnen hun informatie aanboden. Om gestructureerde informatie uit de Beeld en Geluid wiki te halen werd DBpedia gebruikt. Voor het uitlezen van de beschrijvingen van het filmmateriaal op SURFmedia maakten zij gebruik van een interface op basis van de Open Archives Initiative open standaard (diezelfde standaard zorgt er ook voor dat het Beeld en Geluid materiaal op SURFmedia binnen de Europese digitale bibliotheek Europeana te vinden is). Ten slotte werd voor YouTube gebruik gemaakt van de Data API van YouTube, op basis van XML. Om al deze informatie vervolgens in een webapplicatie doorzoekbaar te maken, maakten de studenten gebruik van het Ruby on Rails open source framework.

Met dank aan Niels Mouthaan en Jesse Piscaer (studenten Hogeschool INHolland).

Een gedachte over “Beeld en Geluid wiki: Collectiekennis als open content

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *