Beeld en Geluid genomineerd voor de Museumprijs 2013

Beeld en Geluid is genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2013. De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Nederlandse Museumvereniging en geldt als een prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De winnaar krijgt behalve eeuwige roem een bedrag van 100.000 euro.

Dit jaar gaat de Museumprijs naar het museum dat er het best in slaagt een groep of gemeenschap aan zich te binden. Volgens de jury is Beeld en Geluid een voortrekker en voorbeeldstellend door de manier waarop de medewerkers diverse publieksgroepen interactief betrekken bij de collectie. Onder andere door crowdsourcing wordt het publiek gevraagd bij te dragen aan het verrijken, uitbreiden en hergebruiken van de collectie. Bijvoorbeeld in projecten als het Geluid van Nederland, het Amateurfilm Platform, Waisda?, Open Cultuur Data en Mijn band met Oranje. Ook met het Open Beelden platform wil Beeld en Geluid het publiek betrekken bij zijn collecties. Gebruikers worden aangemoedigd om archiefmateriaal te delen, (creatief) te hergebruiken en hun eigen creaties weer te delen.

De vakjury selecteerde uit de 43 aanmeldingen vier musea: het Joods Historisch Museum in Amsterdam, Museum Dr8888 in Drachten, Museum de Koloniehof in Frederiksoord en Beeld en Geluid. Stemmen kan tot en met 1 april op de Museumprijs website. Stemmers maken kans op enkele mooie prijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *