Open Beelden gebruikt voor Apps voor Nederland

Begin september werd op PICNIC de aftrap gegeven voor de wedstrijd Apps voor Nederland. In deze nationale app-wedstrijd werden ontwikkelaars en ondernemers uitgedaagd om met open data een applicatie te creëren voor bijvoorbeeld web, mobiele telefoons of social media. Op data.overheid.nl werden daarvoor verschillende open databronnen verzameld. Naast overheidsdata zijn hier ook open databronnen uit de culturele sector te vinden, waaronder de data en video’s van Open Beelden. Tijdens het Code Camping hack event afgelopen november gingen al verscheidene coders, hackers, ontwerpers en programmeurs aan de slag met deze open cultuur data. Dit leverde een aantal mooie applicaties op, waaronder de eerder besproken demo van onze eigen Jaap Blom.

De inzendtermijn van Apps voor Nederland is inmiddels gesloten en op de website zijn alle inzendingen te bewonderen. Een aantal van de applicaties hebben gebruik gemaakt van de open data en content van Open Beelden. Deze applicaties geven een mooi beeld van de verschillende toepassingen waarvoor Open Beelden bruikbaar is. De volgende inzendingen maken gebruik van Open Beelden data:

ConnectedCollection

ConnectedCollection is een applicatie die relaties legt tussen collecties van verschillende erfgoedinstellingen met gebruik van open data. Door de ConnectedCollection-knop op te nemen in hun website maken erfgoedinstellingen de samenhang tussen collecties op een eenvoudige wijze voor een breed publiek inzichtelijk en toegankelijk. Open Beelden is één van de open databronnen die wordt gebruikt om gerelateerde content te tonen.

Openarchief twitterstreams

Met de Openarchief twitterstreams wordt een paar maal per dag een interessante tweet over het Nederlandse cultuuraanbod getoond. Er is ook een twitterstream gecreëerd met Open Beelden data. Een paar keer per dag wordt er via de twitteraccount @BGpolygoon een Polygoonvideo getwitterd.

Vistory: The Interactive Historical Video App

Vistory is een applicatie voor de smartphone die gebruik maakt van de geolocatie technologie. Daarmee wordt bepaald waar de gebruiker is en welke video’s van Open Beelden zich in de buurt van zijn locatie afspelen. Vervolgens kan de gebruiker de video stil zetten als hij een locatie in de video herkent en een foto maken van deze locatie. Op deze manier ontstaat er een verbinding tussen de desbetreffende locatie toen (zoals afgebeeld in het archiefmateriaal) en nu.

Naast juryprijzen in verschillende categorieën wordt er ook een publieksprijs uitgereikt. Daarvoor kan er nog tot 22 januari gestemd worden op de inzendingen.

Een gedachte over “Open Beelden gebruikt voor Apps voor Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *